Salie

Salie werd vroeger als een heilig kruid beschouwd

‘Als je Salie in de tuin hebt, heb je geen dokter meer nodig’. Een uitspraak die vroeger gebruikt werd over de geneeskrachtige werking van salie. Het woord salie is afgeleid van het Latijnse woord ‘salvare’, dat genezen, verlossen en heiligen betekent. Salie werd vroeger dan ook als een heilig kruid beschouwd. Het kruid trok laatst mijn aandacht. Lees er hier meer over.


Salie trok mijn aandacht

Toen ik laatst in onze tuin zat, trok dit kruid mijn aandacht. Verwonderd over de zachte, groengrijze kleur en de fluweelzachte bladeren, ging ik er even bij zitten. ‘Wat maakt dat juist nu dit kruid mijn aandacht trekt?’. Ik viel stil en voelde mijn keel; een pril opkomende keelontsteking. Hier mag ik het voor gaan gebruiken.

Ik ben er vervolgens over gaan lezen en deel graag met je hoe je dit kruid op een eenvoudige manier kunt gebruiken ter ondersteuning van een natuurlijke levenswijze.

Wat salie zo bijzonder maakt, zijn de vele eigenschappen die eraan worden toegeschreven. Zo staat het bekend om zijn antibacteriële en schimmeldodende werking, waardoor het kan helpen bij de behandeling van allerlei infecties. Daarnaast heeft salie ontstekingsremmende eigenschappen, waardoor het kan bijdragen aan de verlichting van ontstekingsgerelateerde klachten, zoals pijn en zwelling. In mijn geval was dat dus een opkomende keelontsteking.

Salie staat tevens bekend om zijn slijmoplossende eigenschappen, wat betekent dat het kan helpen bij de behandeling van aandoeningen aan de luchtwegen. Het kan hoesten verminderen en de ademhaling vergemakkelijken. Bovendien heeft salie ook een antimicrobiële werking, waardoor het kan helpen bij de bestrijding van schadelijke bacteriën en virussen.

Tips voor thuis met salie:


- Saliethee: Een van de gemakkelijkste manieren om salie te gebruiken, is door er thee van te zetten. Voeg een paar salieblaadjes toe aan een kopje heet water en laat het ongeveer 10 minuten trekken. Je kunt de thee op smaak brengen met een beetje honing en citroen voor een aangename, verzachtende drank.

- Gorgelen met saliewater: Als je last hebt van keelpijn, kun je saliewater gebruiken om te gorgelen. Voeg een eetlepel gedroogde salie toe aan een kopje warm water en laat het mengsel afkoelen. Gorgel vervolgens meerdere keren per dag met dit saliewater om de pijn en irritatie te verminderen.

- Salie-smaakmaker: Salie heeft een sterke en kenmerkende smaak die goed past bij vele gerechten. Voeg wat gehakte salie toe aan soepen, stoofschotels, sauzen of zelfs op geroosterde groenten voor een heerlijke smaakboost.

- Smudgen met salie: Gedroogde salie is ook een fijn kruid om je huis energetisch mee te reinigen. Ook wel smudgen genaamd. Je kunt hiervoor een saliebos of bundel gebruiken. Deze salie steek je aan met een lucifer of aansteker. Blaas daarna zachtjes op de vlam zodat de salie gaat smeulen en rook begint te produceren. Hou een vuurvast schaaltje onder de bundel, zodat de as erin kan vallen. Verspreid de rook met aandacht door je huis en wees duidelijk over de intentie waarmee je dit doet. Ik gebruik zelf bijvoorbeeld de zin: 'Dit is een plek van liefde en licht. Alles wat niet (meer) dienend is voor ons, verlaat deze plek en wordt opgenomen door het licht'.  Onderzoek wat bij jou past, als je er behoefte aan hebt.

Kortom, salie is een veelzijdig kruid met vele geneeskrachtige eigenschappen. Je kunt het op verschillende manieren thuis gebruiken, zoals het zetten van thee, gorgelen met saliewater en het toevoegen van salie aan gerechten en je huis er energetisch mee reinigen. Door gebruik te maken van de geneeskrachtige werking van dit kruid, kun je verschillende gezondheidsklachten op een natuurlijke, eenvoudige en aanvullende manier verlichten.
Ik deel graag mijn eigen ervaringen ter inspiratie om op een meer natuurlijke wijze te leven. Heb je medische vragen of wil je speficieke kennis over kruiden, dan verwijs ik je naar een arts en/of gediplomeerd natuurgeneeswijzer
2023 Copyright Mori Magazine
 - Webdesign by Waves & Woods